Menggamit Memori Silam..

Bismillah walhamdulillah...

Jam sekarang pukul 9.00 pagi..
Abang Faseh tengah tengok cerita Mickey Mouse...
Abi pula sudah ke library...
Ummi baru sudah menjahit seluar abi yang tertetas benangnya....

Pagi tadi pukul 6.30 pagi....
Kejutkan Faqeh untuk ke sekolah.Kak Jannah bangun sendiri...
Anak jantan ummi nih agak liat sikit nak bangun pagi2...Sebelum ke tandas...
"Ummi,masak apa hari ni?"
"Mee goreng"
"Sedapnyer"
"Dah pergi gosok gigi dan pakai baju sekolah dulu"..

Dalam hati ummi..
hm..hero ummi ni memang setiap hari akan bertanya menu apa dimasaka..
hatta sebelum tidur malamnya dia sudah bertanya..
Apabila ummi ceritakan pada abi..abi hanya tersengih dan berkata..
'Abang dulupun macam tuh jugak...mesti tanya menu apa pada mak abang".
"Patutulah anak lelaki  diapun macam tu jugak".

Ummi merebus makaroni untuk digoreng.Kat Jordan nih takder mee kuning.
Yang ada pelbagai saiz makaroni dan mee halus ada juga..tapi sesetengah pasaraya jer yang ada dan harganya amatlah mahal.
Kak Jannah pula sekarang   hobinya..makan telur!
Setiap hari makan telur gorang tak apa.Abang Faqeh..lempeng!
Hari ni ,ummi ubah selera sikit..Makan mee goreng dan ayam goreng garam kunyit.

Pukul 7.00 pagi ...
Abi balik dari study di masjid.Seawal 4.30 pagi abi sudah ke masjid untuk bersolat subuh dan study di sana.Sekarang musim sejuk,subuh agak awal.Pukul 5.00 pagi sudah subuh.Dan biasanya setengah jam selepas subuh barulah solat berjemaah dimulakan di masjid.Jadi,abi mengambil masa sejam sebelum solat berjemaah subuh untuk study.Masa study ni kena bersusahpayah sikit...Barulah dapat hasil yang cemerlang!

Ummi memesan makaroni lagi dari abi yang dibeli di Dhoi'ah.Stok makaroni sudah habis.Mee goreng untuk anak2 sudah siap digoreng.Tinggal untuk abi jer lagi.Memang kalu goreng mee,ada dua versi kat rumah kami nih..Versi tak pedas dan versi pedas...Anak tak boleh makan pedas,abi tak boleh makan kalu tak pedas.Ummi..dua2 boleh...

Sambil menunggu Kak Jannah dan Abg Faqeh ke sekolah,abi tasmi'(dengar) hafalan hadith Kak Jannah.
Kena kuat usaha Kak Jannah nih...Ingat nak main dan tengok tv jer kerjanya...

7.30 pagi...
"ummi tengok Jannah kat beranda yer"...
"ok,bye Jannah dan Faqeh"...lambai ummi sebelum dua beradik naik bas sekolah.

Ummi dan abi menikmati mee goreng sambil bercerita kisah2 dulu...
Abang Faseh  baru bangun tidur...terus jer tengok tv.

"Ingat lagi dulu masa abang beritahu mak nak kawen..mak marah...
tapi bila abang beritahu ayah yang abang nak kawen...ayah kata baguslah..."
...Sesi mengimbau kenangan sebelum kawen diutarakan oleh abi....

Sebelum hendak pergi ke rumah ummi dulu...abi berdebar juga rupanya..
Pertama kali ingin datang ke rumah ummi meminta izin dari mak ayah untuk berkawan dengan anaknya...
Abi datang seorang sahaja...

..pertama kali abi datang rumah ummi pada 18.12.2001....

Alhamdulillah,Allah mudahkan urusan kami....
Abang merupakan harapan keluarga..anak laki sorang dan satu2nya anak yang belajar di peringkat universiti.Memang mak abi agak payah pada mulanya untuk melepaskan abi kawen..
Namun,alhamdulillah..berkat kesabaran..dan pertolongan dari Allah..
Allah mudahkan segala2nya..Alhamdulillah...

Alhamdulillah...21.9.2002..rombongan pertunangan dari keluarga abi datang...
Abi masa tu berada di UPM.

Semua hantaran pertunangan diuruskan oleh mak abi.Abi sibuk berpesatuan masa tu.Orang kuat MPP UPM katakan...Sibuk bermeeting dan berprogram jer kerjanya...
ummi?hm..masa tu ummi juga pegang JPP UiTM..tapi ummi tak sesibuk abi...

Abi bercerita pengalaman belajar dan berpesatuan..memang menyeronokkan.
Dan pengalaman itu amat beharga sekali..walau sesibuk manapun berpesatuan..akademik jangan dilupakan.
Alhamdulillah..walau abi sibuk dengan persatuan...Anugerah Dekan..abi pernah meraihnya..
Berpesatuan..masuk paper..masuk majalah..masuk tv..semuanya ada...
Ramai peminatpun ada...

"Masa merayu undi untuk jadi calon MPP..ramai akhowat perempuan yang ikut abang!"
.."Adoi.."...cubitan hinggap kat peha abi..
geram ummi dengar..gatal!....jeleslah katakan.. 
cemburu tandanya sayang....

Alhamdulillah..selaut kesyukuran..
3.1.2003..kami selamat diijabkabulkan..

Majlis kami simple sahaja..
Takder pelamin yang cantik2 dan takder cameraman..takder sanding2..
Lagipun ini kali pertama majlis kenduri kawen dalam keluarga ummi..
Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar...
"Bahagiakan kami dunia akhirat,Ya Allah.."


pukul 8.30 pagi..
"Abang nak ke maktabah..pukul 10.30 nanti abang balik semula"
Abang ke maktabah untuk mencari bahan belajarnya..
Faseh makan mee goreng..

dan..sekarang....10 pagi..
Ummi pun nak start masak...
Faqeh balik pukul 12 thari nanti.Kak Jannah pukul 1 thari.
Ummi nak "homeschool" untuk Abg Faseh kejap.
Lepas tuh nak masak untuk tengahari...

ok...jumpa lagi nanti yer....

"Kenangan masa silam..
Bukan hanya sementara..
Berkekalan sampai kini ..
MASIH TERASA ASYIKNYA...."


UKHUWAH ITU INDAH APABILA..
BERTEMU DAN BERPISAH KERANANYA SEMATA..

YA ALLAH..AKU BERSYUKUR DI ATAS 
KURNIAANMU INI..
SUAMI YANG PENYAYANG ..
ANAK2 YANG SOLEH DAN SOLEHAH..
BAHAGIAKAN KAMI DUNIA AKHIRAT!!!AMIN..



...siap dicoretkan pukul 10.05 pagi...
9 degree..sejuknyer nak basuh pinggan!!
..irbid,Jordan...



0 comments:

Post a Comment