Bertuah punya budak..


Bismillah Walhamdulillah..

16 Mac 2011.
Hari Rabu yang cerah.Agak panas hari ini.Anak2 ke sekolah seperti biasa.Makan mee sup daging batoto hari ini.

'Siapa punya kerja nih?habis air jadi biru nih?'
Ummi meluru ke arah abi.Melihat satu tong air kami bertukar menjadi biru.Setelah diperiksa rupanya ada tangan yang memasukkan kaler warna biru dalam tong tersebut.Tong tersebut merupakan air munim dan untuk memasak kami.Di Jordan,airnya tidak berapa bersih untuk diminum.Jadi terpaksa beli air dari Yarmouk Moyea nih.Setong beharga JD .

'Bertuah punya budak...dah puas main kaler2 buku,air dalam tong ni pun nak dikalernya'...

air yang hujung sekali ..cantik jer warnanya..

mentang2lah tak der air laut warna biru kat sini..satu tong dikalernya biru.Bagi nampak tangan jer..cuba teka tangan saper nih..Adakah tangan ini punya kerja?hm..


Beberapa hari yang lepas begini keadaan penyidai baju ummi.



Habis terbalik baju2...


itupun setelah dikorbankan senduk ummi.Habis patah.
Sudahnya hari ini ,abi betulkan penyidai dengan meletakkan besi yang agak kuat.Inipun merupakan batang penyapu yang telah dipatahkan budak2 nih beberapa bulan yang lepas.Ummi simpan batang ni ,tak bagi budak2 ni main.Alhamdulillah,berguna juga batang ni pada hari ni.
Itulah kita tidak tahu kegunaan sesuatu benda..ummi ni suka sangat simpan barang2 yang dirasakan berguna..abi pulak lain..^___^.

'Bertuah sungguh budak2 nih..Main macam2..penyidai baju nipun nak dibuat mainnya'..
Sebenarnya Faqeh dan Faseh yang suka sangat main kat bawah penyidai nih.Main keretapi katanya.Pastu bosan2..dia tarik kuat baju.Dan semalam Faqeh tengok luar tingkap sambil berpegang kuat pada penyidai nih.Dan akhirnya..robohlah.
Harga menda alah ni JD15=RM 75.Mahal nak beli tuh.Sudahnya abi perbaiki dulu..

alhamdulillah..harapnya kukuhlah ...


Petang.
Faqeh balik..main puzzle dengan Faseh.Dia marah Faseh main sekali.
'Faseh tak pandai main..biar Faqeh jer yang main...'
Sudahnya..Faseh mrmbina rumah baqorah-lembu dia..Bawa dirilah katakan..


kita cari yang tepi2 dulu..
Faseh dengan rumah baqorahnya..

Baqorah tengah lena tidur dalam rumahnya..^___^.
Kak Jannah balik...dengan wajah yang ceria..
'Ummi..Jannah dapat alamah kamilah(markah penuh)..alhamdulillah.Esok Jannah ada rehlah ke taman bunga..nak bawa bekal esok'.
Alhamdulillah....sejuk perut ummi tengok...Moga jadi pelajar cemerlang dunia akhirat,amin!
alhamdulillah..
Memang bertuah punya budak...alhamdulillah..



Petang..

Ummi duk sibuk mencari resepi kat fb kawan2 seangkatan Jordan nih..
Mohon izni yer Kak Aizah dan Kak Abida..
(Dah letak gambar2 ni baru nak bag mesej ..ampun!tapi suka sangat tgk bnyk2 koleksi resepi nih..ummi tak seterer cef2 ni memasak..nak kena belajar jugak nih!)

anak2 lak duk sibuk tengok upin ipin...











kami share laptop..separuh upin ipin,separuh lagi blog ummi.jimat!



Setelah mendapat resepi dari Kak Aizah,di FB dia..ummi try buat Kek Marble Cheese..
Terimakasih banyak2 Kak Aizah..senang dan sedap resepi nih..


Alhamdulillah sedap..tapi tak berapa menjadi marble dia..
Tengok Kak Aizah dan Kak Abida buat marbel dia jadi cantik jer..
tak blh jadi nih..kena cuba try test lagi nih..
Tapi..pertama kali buat guna cheese..memang sedap..licin anak2 makan..
Abi dan ummi suka jugak..
Nanti kena try buat lagi..kita layan gambar dulu ..



sebelum dikukus.


ditambah dengan coklat cips..
kak jannah tak sabar nak makan..
dari atas nampak jer marble dia...
You are welcome...And remember..I Love You..
dari tepi..tak berapa menjadi marblenya,,,
tapi..anak2 belasah jer..






ini yang terbaru ummi snap petang tadi.Semua pokok dah tiada.

Malam..


Kak Jannah mengulang hadith.Faqeh membaca quran.Tidur awal malam nih..

Nanti ummi sambung lagi yer..nak masak jap..

0 comments:

Post a Comment